Jong Rabo

  12:00 uur
  Microsoft Teams,
  Bestuur
  Nederlandstalig

  • cooperatie
  • ceo
Kennisverbreding

Weet jij hoe je als medewerker van de bank de coöperatieve mentaliteit uitstraalt? Wat jij zelf kan bijdragen? Heb jij er vertrouwen in dat de huidige coöperatieve vorm van Rabobank de verantwoordelijkheid kan dragen voor de maatschappelijke transities die ons te wachten staan? Welke rol moet Rabobank spelen tijdens de voedseltransitie en energietransitie?
De huidige economie werkt niet meer voor mens en aarde. We raken er sterk vanaf. Naast de maatschappelijke uitdagingen staat Rabobank ook een lastige klus te wachten. Hoe vertalen we de founding purposes van Rabobank naar de huidige tijd? Een tijd waarin we digitaliseren en indivualiseren? Een tijd waarin het verdienmodel van de bank onder druk staat, de internationale focus groter wordt en de lokale banken centraliseren? 
Lid zijn van de coöperatie is dit jaar een speerpunt van Jong Rabo. Na aanleiding van een eerder verstuurde enquête bleek dat er zeker nog wat te verbeteren valt, zowel op het vlak van de 'coöperatieve medewerker' als op het vlak van de 'coöperatieve bank'. 
 
Op maandag 10 mei organiseert het Jong Rabo bestuur daarom een kennissessie over onze coöperatie. Herman Wijffels (bekend als 'de beste premier die Nederland nooit heeft gehad') is 13 jaar CEO van onze coöperatieve bank geweest. Na zijn Rabo carrière werd hij voorzitter van de SER, was hij Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington en informateur van het kabinet Balkende IV. Tot 2016 was hij hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht, maar stilzitten doet hij nog niet. 
 

Zoals Raiffeisen ooit zei: 'Van historische gebeurtenissen en oude samenlevingsvormen kan men veel leren, dat van belang is voor de huidige politieke en maatschappelijke samenleving'. 

Wijffels zegt:'Op dit moment omschrijf ik mezelf als iemand die bezig is datgene wat hij van het leven heeft geleerd, te delen met mensen die daar belangstelling voor hebben. Die met vernieuwing bezig zijn en misschien wat aan mijn ideeën hebben' (De gulden snede, 2019). 

Deze combinatie spreekt voor zich! Maar het feest is nog niet compleet. Ook schuiven Eric Traa (directeur Marktteams en winnaar coöperatieve awards 2020), Willem Smit (dichter van Rabobank) en Jan van der Meer (Rabo historicus) aan. Daarom ontvangen wij jullie graag (virtueel) op maandag 10 mei tussen 12:00 en 13:30 uur live vanuit de studio in Utrecht! Leer en luister. De volgende stap in het proces is om jullie ideeën te verzamelen in de periode tussen 10 mei en 10 juni. Op 24 juni vind de vervolgsessie plaats: in gesprek met Wiebe Draijer over de coöperatie.
(* het is niet verplicht om beide sessies bij te wonen. Alleen aanwezig zijn bij deze mag natuurlijk ook. Wil je aanwezig zijn bij de sessie met Wiebe Draijer? Dan gaan we je wel vragen jouw ideeën aan te leveren).  
 
Programma (12:00 - 13:30 uur):
Moderator: Karin Hereijgers
  1. Kick-off de coöperatieve mentaliteit
  2. Brief van Dichter des Rabolands: Willem Smit
  3. Lidmaatschap door de jaren heen en de founding principles van Rabobank door Jan van der Meer 
  4. Tafelgesprek met Herman Wijffels en Eric Traa 
 
Laatste oproep:
Ken jij collega's die dit onderwerp ook interessant vinden maar geen Jong Rabo lid zijn? Introducees zijn meer dan welkom! Zij kunnen zich inschrijven via deze link: Inschrijven sessie coöperatie

 

 

Aanvang: maandag 10 mei 2021 om 12:00
Organiserende commissie Bestuur
Inschrijven vanaf: vrijdag 9 april 2021 om 12:00
Inschrijven t/m: zondag 9 mei 2021 om 12:00

Microsoft Teams - ,

Log in om te bekijken wie zich heeft aangemeld voor deze activiteit.

“Jong Rabo is zo lekker één!”

Eric Saris – Directeur Organisatieontwikkeling, Performance & Strategie